Składniki :
(A)
240g mąki pszennej pełnoziarnistej
60g mąki pszennej zwykłej
55g cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży lub 20g świeżych (prasowanych)
(B)
1 małe jajko lub zamiennik
150ml zimnej wody
(C)
30g masła, margaryny lub 25g oleju
Przygotowanie:
1. Zmieszać składniki (A).
2. Dodać (B) i zagniatać, aż powstanie ciasto.
3. Dołożyć (C), ciągle zagniatać, aż powstanie gładkie i elastyczne.
4. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 50 - 60 minut, powinno podwoić swoją objętość.
5. Użyć palca, aby określić, czy jest sprężyste. Wówczas można przystąpić do kolejnego etapu.
Nadzienie jabłkowe:
(A)
200g jabłek, kostka
75g cukru
szczypta soli
55 ml water
1 łyżeczka soku z cytryny
(B)
20g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
20ml wody
(C)
10g masła, margaryny lub oleju (opcja)
Przygotowanie nadzienia :
1. Składniki (A) prażyć w garnku.
2. Dodać mieszankę (B) i prażyć, aż masa zgęstnieje.
3. Zestawić z ognia i dodać (C). Wymieszać i odstawić do chłodzenia.
Step by step how to shape the apple bun
Ciasto podzielić na porcje ważące około 70g.
Wyrobić kulki i umieścić w lodówce na kwadrans.
Chłodne kulki rozwałkować na prostokąty (14cm x 12cm).
Nałożyć nadzienie na jednym końcu.
Nożem ponacinać pusty brzeg ciasta.
Wycięte "ząbki" nałożyć na nadzienie.
Położyć ciastka na blsze do pieczenia.
Odstawić w ciepłym miejscu na 45 minut do czasu, aż podwoją swoje rozmiary.
Piec w 190°C przez 12 - 15 minut.