750 grammes
All our cooking blogs Edit post Follow this blog Administration + Create my blog

2012-10-01T11:16:00+02:00

Bułeczki z jabłkiem

Posted by Serifos Rani

 

 

Składniki :

(A)
240g mąki pszennej pełnoziarnistej
60g mąki pszennej zwykłej
55g cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży lub 20g świeżych (prasowanych)

(B)
1 małe jajko lub zamiennik
150ml zimnej wody

(C)
30g masła, margaryny lub 25g oleju

Przygotowanie:

1. Zmieszać składniki (A).
2. Dodać (B) i zagniatać, aż powstanie ciasto.
3. Dołożyć (C), ciągle zagniatać, aż powstanie gładkie i elastyczne.
4. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 50 - 60 minut, powinno podwoić swoją objętość.
5. Użyć palca, aby określić, czy jest sprężyste. Wówczas można przystąpić do kolejnego etapu.

Nadzienie jabłkowe:

(A)
200g jabłek, kostka
75g cukru
szczypta soli
55 ml water
1 łyżeczka soku z cytryny

(B)
20g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
20ml wody

(C)
10g masła, margaryny lub oleju (opcja)


Przygotowanie nadzienia :

1. Składniki (A) prażyć w garnku.
2. Dodać mieszankę (B) i prażyć, aż masa zgęstnieje.
3. Zestawić z ognia i dodać (C). Wymieszać i odstawić do chłodzenia.

Step by step how to shape the apple bun

Ciasto podzielić na porcje ważące około 70g.

Wyrobić kulki i umieścić w lodówce na kwadrans.
Chłodne kulki rozwałkować na prostokąty (14cm x 12cm).

Nałożyć nadzienie na jednym końcu.

Nożem ponacinać pusty brzeg ciasta.

Wycięte "ząbki" nałożyć na nadzienie.
Położyć ciastka na blsze do pieczenia.

Odstawić w ciepłym miejscu na 45 minut do czasu, aż podwoją swoje rozmiary.
Piec w 190
°C przez 12 - 15 minut.
 

 

źródło

See comments

To be informed of the latest articles, subscribe:
comments
S
thx<br /> <br /> <a href="<br /> www.aldawlya.net/page.php?id=43"> شركة تنظيف بالرياض <br /> <br /> <br /> <br /> <br /> thank you <br /> <br /> <a href="<br /> www.saudiauto.com.sa"> حراج السيارات <br /> <br /> <br /> thank you <br /> <br /> <br /> <br /> <a href="<br /> www.a7lacinema.com"> احلى سينما<br />
Reply

Girl Gift Template by Ipietoon - Hosted by Overblog