Fasola, ciecierzyca, groch

Wednesday 2 february 3 02 /02 /Feb 20:07

3298820563_f73b4f9797.jpg

 

Dla dwóch osób:

 
1/2 szklanki soczewicy
 1 szklanka wody
 sól
1/2 jajka
 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

 


Ugotować soczewicę w wodzie na średnim ogniu, aż woda się wchłonie.
 Odłożyć na bok i niech ostygnie.
Roztrzepać jajka.
Dodać jajko, sól i skrobię ziemniaczaną do soczewicy.
Formować małe kulki i gotować na średnim ogniu w rondlu we wrzątku.

 


Podawać z sosem pomidorowym, ryżem, spaghetti i kanapkami.

 

źródło i Flickr

By Serifos Rani - Posted in: Fasola, ciecierzyca, groch
Enter comment - View the 0 comments
Tuesday 7 december 2 07 /12 /Dec 22:36

http://www.tempehservice.com/templates/img/header.jpg

 

Sklep oferujący tempeh już gotowy, same kultury bakterii do wychodowania produktu lub zestaw do tempeh.

By Serifos Rani - Posted in: Fasola, ciecierzyca, groch
Enter comment - View the 0 comments
Saturday 27 november 6 27 /11 /Nov 20:31

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR9I4ZgSp5AnrMM4muAg3MQWQdFpwQY5DFeyxyllkT78t-WKtktTw

 

1 opakowanie soczewicy

po 2 cebule i ząbki czosnku

3 łyżki sezamu

3 marchewki

2 pietruszki

pół selera

3 jajka*

1 szklanka bułki tartej lub 2 czerstwe bułki

100 g orzechów włoskich

3 łyżki oleju

bułka

 

Przyprawy:

Gałka,

Imbir,

Bazylia,

Papryka

przyprawa 5 smaków

kolendra

 

 

Soczewicę namoczyć na godzinę.

Cebulę zeszklić. Pod koniec dodać czosnek.

Sezam zrumienić na suchej patelni i dodać razem z cebulą do odcedzonej soczewicy.

Zmiksować.

Warzywa ugotować, zmiksować, dodać do soczewicy i przyprawić.

Formę wysmarować olejem i osypać bułką tartą.

Piec w 180 st. C przez godzinę do zrumienienia wierzchu.

Po upieczeniu przestudzić i dopiero wtedy kroić.

 

Podawać z dipami, salsą, sosami, np. tatarskim.

 

 

 

 

* =1 łyżka mleka sojowego w proszku+ 1 łyżka  mąkki kukurydzianej + 2 łyzki wody;

   =1 łyżka mleka sojowego w proszku + 1 łyzka mąki kukurydzianej + 2 łyżki wody;

   =2 łyżki wody + 1 łyżka oleju + 2 łyżki proszku do pieczenia

 

 

źródło: Krynia Grodzicka

By Serifos Rani - Posted in: Fasola, ciecierzyca, groch
Enter comment - View the 0 comments
Saturday 7 august 6 07 /08 /Aug 20:59

  http://mamachronicles.typepad.com/.a/6a010536c5c2f4970c01310f526299970c-500pi

 

W zależności od wielkości na 4-6 kotletów:

 


1 1/2 szklanki (jakieś 280g) ugotowanej brązowej soczewicy

1 duże jajko, roztrzepane widelcem // 1 łyżka skrobi

1/2 szklanki bułki tartej // pół na pół bułka i mielone orzechy, nasiona, pestki lub płatki zbożowe

2 łyżeczki oleju

 

Soczewicę zmielić na puree lub dobrze rozgnieść tłuczkiem.

Osobiście cenię sobie "grudkowatą" masę, w której wyczuwam całe ziarna.

Przełożyć do miski i zmieszać z jajkiem (lub w wersji dla wegan - skrobią) i 1/4 szklanki bułki tartej.

Przykryć i włożyć do lodówki na dwie godziny lub na noc.

Teraz wymieszać soczewicę z pozostałą częścią bułki lub resztą składników.

Kształtować 4 - 6 kotletów.

 

Dwie wersje:

1. W międzyczasie rozgrzać olej na teflonowej patelni na średnim ogniu.

Układać burgery i smażyć do czasu zrumienienia, jakieś 3-5 minut z każdej strony.

 

2. Uformowane kotlety można wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku w 180ºC.

 

Podawać samodzielnie jako składnik obiadu lub farsz bułki, pity, tortilli.

 

Źródło

By Serifos Rani - Posted in: Fasola, ciecierzyca, groch
Enter comment - View the 0 comments
Wednesday 10 february 3 10 /02 /Feb 14:43
Składniki
4 duże ziemniaki
oliwa z oliwek
ostra papryka
pieczywo (dowolne, może być czerstwe)
puszka fasolki
125 ml sosu pomidorowego
łyżka musztardy
natka pietruszki

Przygotowanie
Obieramy, kroimy na podłużne ćwiartki i osuszamy 4 duże ziemniaki.
Smarujemy je odrobiną oliwy, posypujemy ostrą papryką i pieczemy na patelni 5 – 6 minut, by stały się złociste i chrupiące. Przekładamy je do naczynia i dorzucamy kawałki pieczywa.
Dużą puszkę fasolki rozcieńczamy w 125 ml sosu pomidorowego, doprawiamy łyżeczką musztardy oraz ostrą papryką i mieszamy. Polewamy ziemniaki z pieczywem.
Wstawiamy ją do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekamy 15 – 20 minut, aż się zrumieni.
Posypujemy pietruszką.


Źródło
By Serifos Rani - Posted in: Fasola, ciecierzyca, groch
Enter comment - View the 0 comments
Saturday 26 december 6 26 /12 /Dec 09:24
veg--chilli.jpg

2 porcje

 

1 cukinia, chopped

2 łodygi selera naciowego, chopped

1/2 cebuli, chopped

1 czerwona papryka, seeded and chopped

2 pomidory, diced

1/4 filiżanki oliwy

1 puszka fasoli kidney

1 słoik sosu pomidorowego/ koncentratu pomidorowego

1 sos chilli

 

 

W dużym garnku oliwa. Cebulę podsmażyć. Potem dodać seler, cukinię, paprykę i smażyć
przez 5-8 minut.
Podsmażyć fasolę, sos pomidorowy i chilli sos.
Dusić przez 5-15 minut.
By Serifos Rani - Posted in: Fasola, ciecierzyca, groch
Enter comment - View the 0 comments
Wednesday 2 december 3 02 /12 /Dec 21:20


Cauliflower and Chickpea Curry

(makes 4+ servings)

1 łyżka oleju
1 cebula (pokrojone)
2 łyżki curry
1 łyżeczka czosnku (posiekane)
1 łyżeczka imbiru (pokrojone)
1 (14 uncji) może pomidory pokrojone w kostkę
1 łyżka sosu chili (opcjonalnie)
1 główka kalafiora (pocięte florets)
1 (19 raz) może ciecierzycy (opłukane i osuszone)
1 szklanka wody
1 / 2 funta zielonej fasoli (przycięte i krojone na kawałki długości 1 cala)
sól do smaku
1 / 4 filiżanki cilantro (pokrojone)

Dojazd
1. Rozgrzać olej na dużej patelni.
2. Dodać cebulę i curry i gotować, aż cebula zmięknie, około 5-7 minut.
3. Dodać czosnek i imbir i gotować, aż pachnące, o minutę.
4. Dodać pomidory, sos chili, kalafior, ciecierzyca i wody oraz i doprowadzić do wrzenia.
5. Redukcja ciepła i dusić, zakryte, aż kalafior zmięknie, około 10-15 minut.
6. Dodaj zielony groszek i gotować, aż oni są tylko oferty i nadal ostry, około 3-5 minut.
7. Podawać na ryż brązowy i udekorować cilantro.

Źródło
By Serifos Rani - Posted in: Fasola, ciecierzyca, groch
Enter comment - View the 0 comments
Sunday 29 november 7 29 /11 /Nov 11:40


Makes 2 mini loaves or 1 regular loaf


Ingredients:
15oz can black beans, drained and rinsed
1 onion, diced
2 garlic cloves, minced
1 large carrot, skinned and shredded
2 celery stalks, washed and shredded
1 cup coarsly chopped brown mushrooms
1 cup cooked quinoa
1 tbsp italian seasoning
3 tbsp brown rice flour (or whole wheat if you prefer)
2 tbsp low sodium soy sauce
2 tbsp ketchup

 

Directions:
1. Preheat oven 350F and grease your pan
2. Mash black beans in a large bowl
3. Combine all ingredients, stirring until even
4. Pour into pan and using a spatula, pat down firmly and tightly
5. Bake 35 minutes for minis, 45-1 hour for regular loaves
6. Serve with your favorite gravy if desired

By Serifos Rani - Posted in: Fasola, ciecierzyca, groch
Enter comment - View the 0 comments
Sunday 29 november 7 29 /11 /Nov 11:16


Chickpea and Corn Chili

Ingredients:
2 cups mock chicken or veg broth
1-15 oz can fire-roasted diced tomatoes
1-4 oz can fire-roasted diced green chilis
1 large onion, diced
1 green bell pepper, seeded and diced
1/4 tsp paprika
2 tsp ground cumin
1 tbsp chili powder
1 tbsp pure maple syrup
2 tbsp tomato paste
2 cups frozen roasted corn
1-15 oz can chickpeas, drained and rinsed
1-15 oz can canneli beans, drained and rinsed
1-8 oz can tomato sauce
1/2 tsp salt
1/8 tsp cayenne powder

 

Directions:
In a large pot, combine broth, tomatoes, chilis, onion, bell pepper, paprika, cumin and chili powder. Cover and bring to a boil, then reduce to low and simmer for an hour or until most, but not all of the liquid has cooked off and the onions are translucent and the green peppers tender. Ideally, you want a thin layer of liquid still coating your pan. If you’re in a rush, don’t worry — you can cook it less you’ll just have a soupy chili. Next, add the tomato paste, pure maple syrup and frozen corn. Reduce the heat to the lowest possible setting and heat thoroughly. Once corn is warm, add beans and tomato sauce plus salt and cayenne to taste. Then continue to heat over low heat until beans are warm, about 5 minutes. Garnish with cilantro leaves and add vegan shredded Monterary jack cheese or a dollop of vegan sour cream over top if desired.

Can’t find fire roasted? Don’t worry, regular (plain) diced tomatoes, green chilis and frozen corn will work just fine. If you happen to stumble across those diced tomatoes with jalapenos, grab ‘em and use in this recipe for a real kick and added flavor. You can also use hot sauce instead of cayenne if you’d like and feel free to up the chili powder to 2 tbsp if you have a weaker blend or just really like the flavoring.

 

***

Vegan Cornbread

Ingredients
1 cup soy milk
1 tsp lemon juice
1 1/2 cups yellow cornmeal
1/2 cup whole wheat pastry flour
1/4 cup raw sugar
2 tsp baking powder
5 tbsp applesauce
2 tbsp pure maple syrup or agave
1 tsp vanilla extract
2 pinches sea salt
1 tbsp lemon zest
Directions
Preheat 350 F

1. whisk soy milk with vinegar until bubbly, set aside
2. In large bowl, mix dry ingredients (cornmeal, flour, sugar, baking powder, salt)
3. Add applesauce, agave, maple and vanilla to dry mixture (do not mix)
4. Re-whisk soy milk until foamy
5. pour wet into dry mixture and mix about 1o times
6. add zest, kernels if using and mix gently
7. only whip as many times as needed

For Muffins: bake 10-12 minutes, yields 9 small muffins
For Bread: bake 30-35 minutes
By Serifos Rani - Posted in: Fasola, ciecierzyca, groch
Enter comment - View the 0 comments
Sunday 29 november 7 29 /11 /Nov 11:10


Fire Roasted Channa Masala (Chola)

Chole also known as Chana Masala is a chickpea dish cooked in a spicy tomato gravy.

Ingredients:
1 cup mock chicken or veg broth
1 small onion, diced
2 garlic cloves, minced
15oz can chickpeas, drained & rinsed
15oz can fire-roasted tomatoes (w/ green chilis)**
1 heaping tsp ground coriander
1 tsp ground cumin
1/4 tsp ground black cardamon (optional)
1/4 tsp tumeric
1/4 tsp ground ginger
1/4 tsp paprika
1 tsp garam masala
salt to taste
whole wheat pitas

 

** If you can’t find fire-roasted tomatoes with green chilis, buy fire-roasted tomatoes and a green chili. Mince the chili and add it in with the onions.

 

 

Directions:
1. line a medium sauce pan with a thin layer of broth
2. saute onions over high heat for 3 minutes
3. add garlic and saute until onions are translucent
(add broth as necessary)
4. add coriander, cumin, cardamon, turmeric and ginger
5. stir to coat onions and cook until fragrant
6. add chickpeas and tomatoes
7. add remaining broth, stirring to combine
8. bring to a boil over high heat
9. once boiling reduce to low-med and simmer 15 mins
10. turn off heat
11. stir in paprika & salt
12. cover and let set for 5 minutes
13. salt to taste
14. serve with warm whole wheat pitas

 

Note: You can also add fresh spinach (in step 6) for ‘fire-roasted channa palak masala’

By Serifos Rani - Posted in: Fasola, ciecierzyca, groch
Enter comment - View the 0 comments

Presentation

Search

Links

Recommend

Create your blog for free on over-blog.com - Contact - Terms of Service - Earn Royalties - Report abuse - Most commented articles