188 g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki przyprawy korzennej (10 ml cynamonu, 2 ml gałki, 1 ml imbiru)
skórka z pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 2 łyżeczki sody
200 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli
335 g startej świeżej marchewki
szczypta soli
6 łyżek oleju
2 łyżki margaryny lub awokado
1 szklanka zimnej wody = 250ml
35 g orzechów (opcjonalnie)
Glazura:
3 łyżki cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsiusa.
2. W misce połączyć mąkę, skórkę, przyprawy, cukier i sól - wymieszać.
3. Zrobić wgłebienie w misce z suchą mieszanką i wlać mokre składniki, jak: olej, margaryna, woda.
4. Wlać część wody, wymieszać i ponownie dolać, aż ciasto uzyska właściwą konsystencję. Nie trzeba zużywać całej wody.
5. Wrzucić marchewkę i orzechy.
6. Przełożyć do wyściełanej papierem formy i piec jakieś 30 minut do złotej barwy.
7. Podgrzać wodę z cukrem w rondelku.
8. Gotować polewę przez 1 minutę, zdjąć z ognia i dolać sok z cytryny.
9. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy pędzelkiem nanieść na nie polewę.
125 g awokado lub margaryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szklanki cukru
2 szklanki startej świeżej marchewki
4 lyżki rodzynków lub innych suszonych owoców (np. żurawiny, śliwek, moreli, gruszek)
1/3 szklanki posiekanych orzechów
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki gałki
1/2 łyżeczki cynamonu
Posiekać margarynę lub awokado z cukrem, wanilią na gładką masę.
Wrzucić marchewkę, suszone owoce i orzechy.
Oddzielnie połączyć mąkę i przyprawy i wymieszać obie masy.
Przygotować natłuszczoną formę i piec w 190C.
Sprawdzić po 45 minutach.
Pieczenie powinno zająć 1 godzinę i kwadrans.
źródło i Flickr