Spaghetti:
Do warzywnego spaghetti można użyć dowolnej jarzyny: dyni, cukinii, kabaczka.
Potrzebny będzie spory kawałek.
Należy go umyć i albo zetrzeć surowy egzemplarz na tarce lub w mikserze tak, aby powstały długie wąsy, albo polać olejem i podpiec w piekarniku w 200 C przez jakieś 45 minut i widelcem skrobać po powierzchni warzywa.
1 szklanka kus kusu
2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli kidney
1 duża czerwona cebula, plastry
2 ząbki czosnku, zmiażdżony
2 łyżki oleju
1 łyżeczka kminu mielonego
1 łyżeczka kolendry mielonej
2 rozmącone jajka
1 szklanka bułki tartej
1/4 szklnki kolendry, posiekana
sól
Instrukcje do pulpetów:
Ugotować w wodzie / bulionie kus kus.
Na rozgrzana patelnię wlać olej i smażyć cebulę przez minutę.
Dodać czosnek i przyprawy, smażyć kolejne 3 minuty.
Mieszać, aż cebula się ugotuje i zmięknie.
Zdjąć cebulę z patelni i odstawić do schłodzenia.
Do miski wrzucić kus kus, cebulę i fasolę.
Dodać jajka.
Dłońmi połączyć składniki i dodawać bułkę tartą, aż masa się zlepi oraz zioła.
Doprawić i wilgotnymi dłońmi formować pulpeciki.
Kulki można zapiec w piekarniku, aż staną się chrupiące lub smażyć na patelni na złoty kolor.