750 grammes
All our cooking blogs Edit post Follow this blog Administration + Create my blog

2011-04-16T18:51:00+02:00

Tarta cytrynowa

Posted by Serifos Rani

Nadzienie:

 

2 duże cytryny

 

http://farm3.static.flickr.com/2312/2382085798_275b67587f.jpg

 

2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli

4 jajka
4 łyżki miękkiego masła
3 łyżki mąki

1 białko jajka
Cukier do posypania

 

 

Ciasto:

 

http://farm4.static.flickr.com/3070/2382140832_7b7079128b.jpg

 

2 1/2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
16 łyżek lub 1 szklanka zmrożonego masła

 

Napełnić szklankę  wodą i wrzucić kilka kostek lodu, odstawić na bok.

W dużej misce  wymieszać  mąkę, cukier i sól.  

Posiekać masło z mieszanką mąki. 
Ciasto nie powinno być jednolite, powinny być grudki masła.

Nie wyrabiać długo.

Wziąć łopatkę i stopniowo wlewać zimną wodę (jakieś 3/4 szklanki).

Gdy ciasto stwardnieje, wyrabiać ręcznie.

Podzielić ciasto na dwa kawałki.

Każdą umieścić w foliowej siatce, woreczku lub folii i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Rozwałkować jeden kawałek ciasta.

Wyłożyć dno i brzegi formy do pieczenia.

 

http://farm4.static.flickr.com/3072/3059429191_908396f799_m.jpg

 

Przygotowanie nadzienia:


 

Umyć cytryny i zetrzeć z nich skórkę.

Pokroić na cienkie plasterki.

Usunąć pestki.

Połączyć plasterki ze startą skórką  i posypać cukrem i solą.

Przykryć i odstawić na 24 godziny.

Nastawić piekarnik na 210°C.

 

Wymieszać cytryny z jajkami, masłem i mąką.

Wlać na ciasto umieszczone w formie.

Rozwałkować drugi kawałek ciasta.

Położyć pozostały kawałek na wierzchu i zrobić cztery otwory nożem na szczycie ciasta.

Białkiem pokryć powierzchnię ciasta za pomocą pędzelka.

Piec 25 minut.

Zredukować temperaturę pieczenia do 180°C i piec kolejne 20 do 25 minut.

Schłodzić na kratce i wyjąć z formy, gdy ostygnie.

 

źródło

See comments

To be informed of the latest articles, subscribe:
comments

Girl Gift Template by Ipietoon - Hosted by Overblog