Nadzienie:
2 duże cytryny
2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
4 jajka
4 łyżki miękkiego masła
3 łyżki mąki
1 białko jajka
Cukier do posypania
Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
16 łyżek lub 1 szklanka zmrożonego masła
Napełnić szklankę wodą i wrzucić kilka kostek lodu, odstawić na bok.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól.
Posiekać masło z mieszanką mąki.
Ciasto nie powinno być jednolite, powinny być grudki masła.
Nie wyrabiać długo.
Wziąć łopatkę i stopniowo wlewać zimną wodę (jakieś 3/4 szklanki).
Gdy ciasto stwardnieje, wyrabiać ręcznie.
Podzielić ciasto na dwa kawałki.
Każdą umieścić w foliowej siatce, woreczku lub folii i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Rozwałkować jeden kawałek ciasta.
Wyłożyć dno i brzegi formy do pieczenia.
Przygotowanie nadzienia:
Umyć cytryny i zetrzeć z nich skórkę.
Pokroić na cienkie plasterki.
Usunąć pestki.
Połączyć plasterki ze startą skórką i posypać cukrem i solą.
Przykryć i odstawić na 24 godziny.
Nastawić piekarnik na 210°C.
Wymieszać cytryny z jajkami, masłem i mąką.
Wlać na ciasto umieszczone w formie.
Rozwałkować drugi kawałek ciasta.
Położyć pozostały kawałek na wierzchu i zrobić cztery otwory nożem na szczycie ciasta.
Białkiem pokryć powierzchnię ciasta za pomocą pędzelka.
Piec 25 minut.
Zredukować temperaturę pieczenia do 180°C i piec kolejne 20 do 25 minut.
Schłodzić na kratce i wyjąć z formy, gdy ostygnie.