Żytni razowy
Wieczór poprzedzający pieczenie
Zaczyn:
50 g aktywnego zakwasu żytniego razowego o temp pokojowej
150 g mąki żytniej razowej
300 g wody
Składniki zaczynu wymieszać, szczelnie przykryć i odstawić na 12-24 godz.
Dzień pieczenia
Ciasto właściwe:
320 g zaczynu zakwasowego (z dnia poprzedniego)
280 g wody (ilość wody nieznacznie zwiększyłam, mąka "wypiła" jej ciut więcej)
480 g mąki żytniej jasnej lub razowej(użyłam razowej, która uprzednio przesiałam)
10 g soli (użyłam Maldon)
Zaczyn dokładnie wymieszałam z woda.
Następnie wsypałam mąkę i sól i krotko wyrobiłam (2-3 min). Ciasto powinno być lepkie.
Mokrymi dłońmi przełożyłam je do foremki nasmarowanej masłem i wysypanej otrębami.
Przykryłam naoliwiona folia i pozostawiłam do wyrośnięcia w lekko podgrzanym piekarniki (ok. 28 st.C).
Chleb jest gotowy do pieczenia, gdy urośnie 1/2 cm ponad foremkę. Wtedy jego wierzch smaruje oliwa.
Piekłam w 210 st. C przez 15 minut.
Po tym czasie zmniejszyłam temp. do 190 st. C i piekłam dalsze 40-45 minut.
Studziłam na kratce.
Chleb można kroić po zupełnym ostygnięciu.