Składniki na 6 małych placków:
- 50g quinoa
- 45g marchew, pokroić w drobną kostkę
- Kolendry świeżej
- Mała cebula biała
- 200g ciecierzycy
- 1 łyżka stołowa nasion sezamu
- Sok z cytryny
- 1 łyżeczki kminku
- 1 jajko = substytut
- Oliwa z oliwek do gotowania
Wypełnić rondelek wodą i doprowadzić do wrzenia.
Kaszę quinoa dusić przez 10 do 12 minut.
W misce miksera wymieszać pokrojoną w kostkę marchewkę i kilka liści kolendry.
Dodaj pokrojoną cebulę, ciecierzycę, sezam, kminek, odrobiną soku z cytryny i jajko.
Dobrze wymieszać i dodać odsączoną quinoę.
Włączyć na dwa, trzy obroty trwające sekundę.
Aby nie spowodować utraty chrupkości quinoa.
Zarezerwować godzinę w lodówce.
Po tym czasie schłodzoną masę formować kuleczki w wiolgotnej dłoni i umieścić je w naoliwionej patelni i lekko spłaszczyć widelcem.
Smażyć z obu stron na lekko rumiane.
Zrobić sałatkę:
awokado pokrioć w cienkie plastry.
Marchewkę w talarki podgotować.
Poszarpać sałatę.
Doprawić odrobiną soku z cytryny, aby uniknąć zbrązowienia.
Źródło: soccacuisine.com