750 grammes
All our cooking blogs Edit post Follow this blog Administration + Create my blog

2010-11-09T18:30:00+01:00

Kotleciki z kaszy i ciecierzycy

Posted by Serifos Rani

http://soccacuisine.com/wp-content/uploads/2010/09/galette-quinoa-falafel-prepa-edited.jpg

 

 

Składniki na 6 małych placków:


- 50g quinoa
- 45g marchew, pokroić w drobną kostkę
- Kolendry świeżej
- Mała cebula biała
- 200g ciecierzycy
- 1 łyżka stołowa nasion sezamu
- Sok z cytryny
- 1 łyżeczki kminku
- 1 jajko = substytut
- Oliwa z oliwek do gotowania

 

Wypełnić rondelek wodą i doprowadzić do wrzenia.  

Kaszę quinoa dusić przez 10 do 12 minut.

 W misce miksera wymieszać pokrojoną w kostkę marchewkę i kilka liści kolendry.  

 Dodaj pokrojoną cebulę, ciecierzycę, sezam, kminek, odrobiną soku z cytryny i jajko.  

 Dobrze wymieszać i dodać odsączoną quinoę.

Włączyć na dwa, trzy obroty trwające sekundę.

Aby nie spowodować utraty chrupkości quinoa.

Zarezerwować godzinę w lodówce.

Po tym czasie schłodzoną masę formować kuleczki w wiolgotnej dłoni i umieścić je w naoliwionej patelni i lekko spłaszczyć widelcem.

Smażyć z obu stron na lekko rumiane.

  

http://soccacuisine.com/wp-content/uploads/2010/09/galette-quinoa-falafel-edited.jpg

 

Zrobić sałatkę:

awokado pokrioć w cienkie plastry.

Marchewkę w talarki podgotować.

Poszarpać sałatę.

Doprawić odrobiną soku z cytryny, aby uniknąć zbrązowienia.


 

Źródło: soccacuisine.com

See comments

To be informed of the latest articles, subscribe:
comments

Girl Gift Template by Ipietoon - Hosted by Overblog