750 grammes
All our cooking blogs Edit post Follow this blog Administration + Create my blog

2010-07-30T13:41:00+02:00

Mazurek pomarańczowy

Posted by Serifos Rani

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:jCO6oyYl-xLqtM:l

 

Na 10 porcji:

 

3 duże pomarańcze

3/4 szklanki cukru

3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 1/2 szklanki mąki

3/4 kostki margaryny

szczypta soli

migdały do dekoracji

 

Pomarańcze wyszorować szczoteczką pod wodą. Sparzyć wrzątkiem.

Pokroić w grube plastry.

Cukier rozpuścić w niewielkiej ilości wody.

Do syropu włożyć plastry i gotować 1 godzinę na maleńkim ogniu, nie uszkodzić owoców.

Dodać kandyzowaną skórkę, odstawić do ostygnięcia.

Mąkę zagnieść z margaryną, solą oraz 1 łyżką lodowatej wody.

Gładkie ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki w woreczku foliowym na pół godziny.

Schłodzonym ciastem wylepić formę i wstawić do piekarnika na 20-25 minut na 180 st.C.

Ostudzić ciasto i nie wyjmowac z formy.

Ułożyć plastry pomarńczy, aby zakryły dno i posmarować gęstym syropem. Schłodzić.

Udekorować migdałami.

 

 

Źródło: Moje gotowanie

See comments

To be informed of the latest articles, subscribe:
comments

Girl Gift Template by Ipietoon - Hosted by Overblog