Na 10 porcji:
3 duże pomarańcze
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 1/2 szklanki mąki
3/4 kostki margaryny
szczypta soli
migdały do dekoracji
Pomarańcze wyszorować szczoteczką pod wodą. Sparzyć wrzątkiem.
Pokroić w grube plastry.
Cukier rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Do syropu włożyć plastry i gotować 1 godzinę na maleńkim ogniu, nie uszkodzić owoców.
Dodać kandyzowaną skórkę, odstawić do ostygnięcia.
Mąkę zagnieść z margaryną, solą oraz 1 łyżką lodowatej wody.
Gładkie ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki w woreczku foliowym na pół godziny.
Schłodzonym ciastem wylepić formę i wstawić do piekarnika na 20-25 minut na 180 st.C.
Ostudzić ciasto i nie wyjmowac z formy.
Ułożyć plastry pomarńczy, aby zakryły dno i posmarować gęstym syropem. Schłodzić.
Udekorować migdałami.
Źródło: Moje gotowanie