750 grammes
All our cooking blogs Edit post Follow this blog Administration + Create my blog

2011-03-22T19:12:00+01:00

Pierogi ze szpinakiem i przegląd farszów

Posted by Serifos Rani

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ-_HNKMMfOSm5nRPe1tAw_8vVWSjrgnjVeBhbolAbVXFSfoyESLbk7NDQ

 

Składniki potrzebne do ciasta na pierogi:

  • 400 g mąki,
  • żółtko,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • sól.

 

Składniki na farsz do pierogów ze szpinakiem:

  • 300 g szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • gałka muszkatowa.

Ciasto na pierogi:

 Mąkę przesiewamy na stolnicę i formujemy w jej środku dołek.

Wbijamy żółtko i solimy je.

Z mąki ugniatamy ciasto stopniowo, dolewając wodę.

Gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne, możemy je na chwilę odłożyć, by rozpocząć przygotowania do przyrządzenia farszu.


Farsz:

Szpinak, potrzebny na farsz do pierogów, smażymy.

Zdejmujemy szpinak z patelni i dodajemy sprasowany czosnek.

Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Następnie polewamy odrobiną soku z cytryny.

Całość mieszamy.

Ciasto cienko rozwałkowujemy.

Szklanką kroimy okręgi.

Nadziewamy je farszem, dokładnie sklejamy wzdłuż.

Uszka gotujemy przez chwilę na małym ogniu.


 

 

źródło: zdjęcie, przepis

 

gwiazdki-border.gif

 

 

- puree z ziemniaków z cebulą i odrobiną szpinaku

 

- smażony szpinak z koncentratem lub sosem pomidorowym

 

- z chrzanem

 

- zasmażana kapusta, marchewka, pieczarki

 

- kapusta kiszona z podgrzybkami

 

- ziemniaki, twaróg, cebula, zioła

 

- tofu z ziołami

 

- tofu, szpinak i sezam

 

- owoce

See comments

To be informed of the latest articles, subscribe:
comments

Girl Gift Template by Ipietoon - Hosted by Overblog