Składniki potrzebne do ciasta na pierogi:
- 400 g mąki,
- żółtko,
- pół szklanki ciepłej wody,
- sól.
Składniki na farsz do pierogów ze szpinakiem:
- 300 g szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- gałka muszkatowa.
Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i formujemy w jej środku dołek.
Wbijamy żółtko i solimy je.
Z mąki ugniatamy ciasto stopniowo, dolewając wodę.
Gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne, możemy je na chwilę odłożyć, by rozpocząć przygotowania do przyrządzenia farszu.
Farsz:
Szpinak, potrzebny na farsz do pierogów, smażymy.
Zdejmujemy szpinak z patelni i dodajemy sprasowany czosnek.
Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
Następnie polewamy odrobiną soku z cytryny.
Całość mieszamy.
Ciasto cienko rozwałkowujemy.
Szklanką kroimy okręgi.
Nadziewamy je farszem, dokładnie sklejamy wzdłuż.
Uszka gotujemy przez chwilę na małym ogniu.
- puree z ziemniaków z cebulą i odrobiną szpinaku
- smażony szpinak z koncentratem lub sosem pomidorowym
- zasmażana kapusta, marchewka, pieczarki
- kapusta kiszona z podgrzybkami
- ziemniaki, twaróg, cebula, zioła
- tofu z ziołami
- owoce