Pierogi wigilijne
1 kg dobrej kapusty kiszonej, bez marchewki
250-300 g suszonych podgrzybków
2 cebule pokrojone w drobna kostkę
1 szczypta kurkumy
sól
olej z pestek winogron lub słonecznikowy
ew. 1 jajko (rezygnując z dodawania jajka przepis uczynimy zgodny z MM)
Grzyby zalać zimna woda, gotować do miękkości. Odcedzić, wodę zachować, grzyby pokroić w drobna kostkę.
Cebulę pokroić w drobna kostkę, zeszklić na oleju.
Kapustę odcisnąć.
Włożyć do rondla z zimną wodą, zagotować, wodę odlać.
Kapustę zalać wrzątkiem oraz wodą z grzybów(kapusta ma być przykryta), gotować do miękkości, odcedzić na sitku.
Ostudzić i drobno pokroić.
Tak przygotowana kapustę oprószyć szczyptą kurkumy i bardzo dokładnie wymieszać.
Dodać grzyby, przesmażoną cebulkę, wymieszać.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, podsmażać na niej kapustę przez 1-2 minuty, następnie posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem, dokładnie wymieszać.
Dodać sól do smaku, ponownie wymieszać i podsmażać na średnim ogniu ciągle mieszając ok. 5 do 10 minut.
Jeśli do farszu chcemy dodać jajko (można lub nie, wg uznania, tym razem nie dałam), procedura jest następująca:
Po przesmażeniu do farszu dodać, parę kropli soku z kapusty oraz szczyptę bazylii, wymieszać.
Następnie dodać szczyptę kurkumy,znów wymieszać.
Farsz wystudzić(!)i wtedy dodać jajko oraz pieprz i sol do smaku.
Ten kto choć raz zrobił pierogi, wie ze farsz doprawia się kilkakrotnie zanim osiągnie się cel. Kolejność przemian w KPP sprzyja temu procesowi - im częściej przechodzi się cały cykl, tym większą wartość zyskuje posiłek.
Ciasto pierogowe
3 szkl. mąki (użyłam pszennej chlebowej)
1,5 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 szczypta kurkumy
1 szczypta imbiru
1 szkl. wrzatku
Do miski wsypać 2,5 szkl. mąki, dodać kurkumę, wymieszać drewnianą łyżką.
Polać oliwą i dokładnie wymieszać.
Posypać imbirem i wymieszać.
Posolić, wymieszać.
Dodać resztę mąki, wymieszacć.
Wciąż mieszajaąc dolewać wrzątek.
Odczekać 2-3 minuty, wylożyć ciasto na blat i zagniatać, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Ciasto wałkować, wykrawać kółka. Każde kółko rozwałkować ponownie, nakładać na nie farsz łyżeczką, dokładnie zlepiać brzegi.
Gotować w osolonym wrzątku 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
źródło: truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com