750 grammes
All our cooking blogs Edit post Follow this blog Administration + Create my blog

2010-01-25T18:39:00+01:00

Pierogi ogólnie i wonton z tofu, szpinakiem i sezamem

Posted by Serifos Rani

Pierogi — potrawa występująca w Polsce, Rosji, Białorusi, Ukrainie, ale też we Włoszech i dalekich Chinach i w Japonii. 


W innych językach ich nazwę zapisuje się również jako perogi, perogy, piroghi, pirogi, pyrohy lub Piroggen.

Podobnymi potrawami są rosyjskie PIELMIENI i ukraińskie wareniki. Mamy także włoskie RAVIOLI i TORTELLINI, a w Chinach je się pierożki o nazwach: won ton i guo tie. W południowozachodnich Niemczech, w Baden-Württemberg, popularne są Maultaschen, z farszem mięsnym lub warzywnym, o kształcie prostokątnym; pierwotnie pochodzą z kuchni szwabskiej, i dalej są najbardziej popularne w Wirttembergii, czyli szwabskiej części Badenii-Wirttembergii.

W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach litewskich surowe), kapusta kiszona z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki, wiśnie), kasza gryczana, twaróg - na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami z dodatkiem podsmażonej cebuli (ruskie pierogi). We wschodniej Polsce bardzo popularną tradycyjną potrawą są pierogi z soczewicą. Lokalnie na wschodniej Lubelszczyźnie popularne są pierogi, których główny skład stanowią: twaróg, ziemniaki i suszona mięta, która nadaje pierogom lekko cierpki smak.

W innych krajach jako nadzienie stosuje się też: jajka na twardo, ryby, szpinak, marmoladę czy nawet czekoladę i miód. 

 

 

Uwaga: pierogi leniwe nie są pierogami, lecz kluskami!


Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś.

Źródło: Wikipedia

 

3295511446_f72f00f633.jpg


Wonton wegańska baza:

1 opakowanie tofu

2 łyżki oleju sezamowego

1 gałązka świeżego szpinaku

1 łyżeczka sezamu

kiełki fasoli

2 ząbki

1 łyżeczka soli

1 łyżka sosu sojowego

ciasto pierogowe

 

 

 

1. Osuszyć tofu i położyć w misce.

 

2. Zblanszować szpinak: włożyć na 1-2 minuty do gotującej się wody.

Następnie schłodzić w zimnej wodzie.

Osuszyć.

Pokroić na małe kawałki.

Dodać do tofu.

 

3. Zblanszować kiełki. Postąpić jak ze szpinakiem.

 

 

4. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać wszystko. 

 

6. Wypełniać placuszki farszem wielkości małej łyżeczki.

 

 

7. Zlepić brzegi pierożków i złączyć dwa rogi, aby ciasto utworzyło trójkąt.

 

8. Pierożki można:

 

a- gotować w osolonej wodzie,

 

b- smażyć na tłuszczu.

 

c- gotować na parze.

 

d- zamrozić.

 

Źródło: tomorrowaustin.wordpress.com/2008/02

See comments

To be informed of the latest articles, subscribe:
comments

Girl Gift Template by Ipietoon - Hosted by Overblog