Składniki
- Ciasto francuskie (przepis poniżej) lub kupne;
- Trzy piękne jabłka; kostka
- Garść suchych rodzynków;
- 30 brązowego cukru;
- 30 margaryny;
- Cynamon;
- Ekstrakt waniliowy;
- Łyżka dżemu (do złocenia).
Przygotowanie
Jabłka obrać i pokroić na kawałki o ok. 1 cm kwadratowych.
Tymczasem stopić margarynę w rondlu.
Roztopić margarynę, dodać jabłka, rodzynki, cukier i cynamon mała łyzeczka i nutą wanilii.
Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż jabłka Mouelle, około 10 minut.
Schłodzić mus.
Rozwałkować ciasto po okręgu o grubości około 0,5 cm.
Położyć na blasze do pieczenia z piekarnika.
Gdy mus ostygnie, umieścić go na jednej połowie ciasta, uważając, aby pozostawić krawędzi czyste krawędzie:
Następnie złożyć ciasto na kształt pieroga.
Użyć pędzelka i nasączać brzegi odrobiną wody, która posłuży jako klej do sklejenia warstw ciasta.
Widelcem dobrze docisnąć brzegi zamknięcia.
Ppłożyć w piekarniku rozgrzanym do 210 ° C.
Tymczasem lekko podgrzać w rondelku dżem.
Po 10 - 15 minutach posmarować dżemem wierzch ciasta za pomocą pędzla.
Piec kolejne dziesięć minut, aż ciasto będzie złote.
Przepis na domowe ciasto francuskie:
Składniki
- 200 g mąki (pszenna, orkiszowa);
- 100 g margaryny lub 50 ml oliwy z oliwek (5 łyżek);
- 5 g soli;
- Około 10 ml wody.
Do tego można dodać nasiona (słonecznik, sezam, mak ...), płatki zbóż (proso, quinoa, owies ...).
Przygotowanie
Zacznij od wprowadzenia mąki do miski.
Zrobić w centrum dziurę, dodać tłuszcz i posypać solą.
Następnie dokładnie wyrobić ciasto.
Dodać wody, ile potrzeba, aby uzyskać strukturę podobną do margaryny.
Kiedy ciasto zagniecione, rozwałkować na prostokąt o grubości pół centymetra.
Następnie ułożyć kostki miękkiej margaryny lub oleju:
Następnie złóż rogi ciasta w kopertę rogami do wnętrza:
Rozwałkować i zwinąć w prostokąt o grubości 0,5 cm, uważając, aby nie przebić zawinięctej w ciasto margaryny.
Złożyć ciasto na trzy części:
Potem ciasto przełożyć do lodówki na 15 minut .
Rozwałkować ciasto ponownie jak w poprzednim etapie (poddane obrót o 90 stopni):
I złożyć na trzy części.
Powtórzyć ten krok 6 razy, starając się pozostawić na 15 minut za każdym razem zwijając obie fałdy ciasta.